Rast americkej ekonomiky sa na konci vlaňajška mierne zrýchlil

15.01.2014 Celý región

Washington 15. januára (TASR) - Rast americkej ekonomiky sa na konci roka 2013 mierne zrýchlil, tvrdí Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky. Informovala o tom agentúra AP a DPA.

Fed vo svojej Béžovej knihe uviedol, že rast ekonomiky zostal v období od konca novembra do decembra zdravý vo väčšine amerických regiónov. Podporili ho spotrebiteľské výdavky a priemyselná výroba.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.

Fed popísal rast v 9 z 12 regiónov ako priemerný. V predchádzajúcej správe to bolo len v 7 regiónoch. Len v dvoch regiónoch - Boston a Philadelphia - je rast podľa Fedu mierny, a v regióne Kansas City stagnuje.

V troch štvrtinách regiónov sa počas zimných sviatkov zvýšili spotrebiteľské výdavky a vo všetkých s výnimkou Kansas City vzrástla produkcia výrobného sektora.

Výrobné ceny v USA vzrástli v decembri najviac za 6 mesiacov

Výrobné ceny v USA v decembri vzrástli najviac za 6 mesiacov. Dôvodom je výrazné zdraženie benzínu. Neukazujú sa však žiadne trvalejšie cenové tlaky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Index cien výrobcov sa v decembri medzimesačne zvýšil o 0,4 % po 0,1-% poklese v novembri, uviedlo americké ministerstvo obchodu. To bol najvyšší nárast cien výrobcov od júna 2013. Aj po poslednom zvýšení však boli ceny na veľkoobchodnej úrovni len o 1,2 % nad úrovňou spred roka. To signalizuje, že stále neexistujú trvalejšie cenové tlaky.

"Naďalej vidíme len veľmi utlmené inflačné tlaky. Ten typ rastu ekonomiky, ktorý uvidíme v roku 2014, zrejme povedie k pomalej normalizácii spotrebiteľských cien," uviedla ekonómka BNP Paribas Laura Rosner.

Decembrový nárast výrobných cien, ktorý bol v súlade s očakávaniami ekonómov, prichádza po dvoch mesiacoch poklesu.

Veľkoobchodné ceny bez započítania volatilných cien potravín a energií sa v decembri zvýšili o 0,3 %, čo je najviac od júla 2012. V novembri vzrástli o 0,1 %.
 

Vyberte región